Kalkulacja

Przedstawiamy przykładową kalkulację przygotowania porcji ( 150g ) stripsów oraz skrzydełek w chrupiącej panierce Holly Powder. Kalkulacja jest przykładowa, na podstawie techniki panierowania, którą prezentujemy. Kurczak dzięki tej technice jest bardzo napuszony oraz chrupiący.

  • STRIPSY

    • 5 kg mięsa
      (14 zł * 5 kg)
      ok. 70 zł
    • marynata ok. 6,5 zł
    • 3 kg panierki ok. 50 zł
    • 1 kg woda 0 zł
    • tłuszcz ok. 2 zł
    • energia ok. 1 zł
    • Masa mięsa po usmażeniu: 8 kg
      (5kg mięsa + 1kg wody + 3kg panieru – ok.1kg straty na masie podczas smażenia)
    • Koszt przygotowania:
      129,5 zł : 8 kg mięsa = ok. 16 zł na kg
    • Porcja 150 g (3 większe stripsy)
      koszt przygotowania: ok. 2,4 zł.
      Cena sprzedaży min. 8 zł

  • SKRZYDEŁKA

    • 5 kg mięsa
      ( 4,5 zł * 5 kg)
      ok. 22,5 zł
    • marynata ok. 6,5 zł
    • 3 kg panierki ok. 50 zł
    • 1 kg woda 0 zł
    • tłuszcz ok. 2 zł
    • energia ok. 1 zł
    • Masa mięsa po usmażeniu: 8 kg
      (5kg mięsa + 1kg wody + 3kg panieru – ok.1kg straty na masie podczas smażenia)
    • Koszt przygotowania:
      82 zł : 8 kg mięsa = ok. 10 zł na kg
    • Porcja 150 g
      Koszt przygotowania: ok. 1,5 zł.
      Cena sprzedaży min. 5 zł